Odločno za samostojno Slovenijo

V SDZ in v slovenski opoziciji pa smo se zavedali, da bi bila odprava enopartijskega sistema  le polovična zmaga. Sloveniji je bilo potrebno zagotoviti tudi samostojnost. Lahko se še v nedogled prepiramo, kdo je to prvi jasno in glasno zahteval, vendar to niti ni pomembno. Včasih je bilo potrebno z besedami tudi kaj taktizirati in s tem počasi utirati pot za naš končni cilj. Vsaj za vodstvo Demosa (za Pučnika, Janšo, Bučarja, Peterleta, da tudi za našega SDZ-jevega predsednika Rupla) si upam trditi, da so se za popolno samostojnost Slovenije odločili že zelo kmalu, prej kot so to lahko povsem jasno in javno povedali.

Jaz, kot majhna riba, pa sem v okviru predvolilne kampanje lahko bil malo bolj pogumen (direkten) in sem na svoj predvolilni plakat povsem jasno zapisal: »Za samostojno Slovenijo!« Napovedal sem tudi: »V Skupščini se bom zavzemal za to, da Slovenija z odcepitvijo od Jugoslavije doseže popolno samostojnost, vključno s svojim denarjem in lastno slovensko vojsko.« Za te besede bi šel seveda lahko v zapor, saj je bilo takšno pozivanje k spremembi ozemeljske integritete Socialistične Federativne republike Jugoslavije marca 1990 še določeno kot hudo kaznivo dejanje.

Če mi kdo prinese kak drug predvolilni plakat za prve svobodne volitve v Sloveniji, na katerem je tako jasna predvolilna napoved odcepitve, mu dam takoj 1.000 evrov…

Anton Tomažič

 

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog Stare vrednote – nove ideje | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Digg 3 Columns