Tito je bil tudi uradno diktator

Ker  nekateri mladi ljudje danes sprejemajo Tita kot nekakšno (pozitivno) pop ikono, bi jih bilo dobro malo podučiti, da takšna zgodovinska osebnost nikakor ne sodi v današnjo evropsko civilizacijsko okolje. Verjetno se niti ne zavedajo, da pri označevanju Tita za diktatorja ne gre le za kakšno (negativno) vrednotenje, temveč za golo dejstvo, saj se je dal za diktatorja »okronati« povsem uradno. Družbeni sistem v povojni Jugoslaviji je bil namreč »diktatura proletariata« in je bil kot tak tudi zapisan v ustavi. Spominjam se, da sem v gimnaziji (v osnovni šoli se še nisem upal) učiteljico sociologije (ki nas je učila o diktaturi proletariata) vprašal, kako je lahko kakršnakoli diktatura – kot nasprotje demokracije – sploh nekaj pozitivnega… Nekaj je teoretizirala, vendar me (nas) ni prav nič prepričala.

Tito kot šef take diktature je bil v tej funkciji in celo kot PREDSEDNIK DRŽAVE – določen kar v jugoslovanski ustavi: da bo predsednik do svoje smrti! Tako ni bilo niti teoretično možno, da bi bil lahko izvoljen kdo drug…

Ker je bil ob tem tudi zelo samopašen in važen, si je dal tak svoj diktatorski položaj tudi simbolno izraziti na nešteto načinov: njegova podoba je bila celo na denarju, na znamkah (kar je sicer značilno le za monarhe) in v imenih mest… dal si je postavljati spomenike in se častiti s posebnimi rituali (»Titova štafeta«), izkoriščal je otroke (v šoli smo mu morali prisegati: »Za domovino s Titom naprej!«)… Bil je tudi velik hinavec: kot »šef« proletariata ni živel nič kaj delavsko in skromno, ampak ravno nasprotno: njegov življenjski slog je bil izrazito aristokratski in zapravljiv (podobno kot še danes velja za severnokorejskega diktatorja), seveda na račun drugih… itd. itd. itd.

Nič kaj uporabnih vrednot za 21. stoletje… Upam, da se naša mladina s takšno pop ikono ne bo še kaj preveč osramotila v današnji Evropi…

Anton Tomažič

 • Share/Bookmark


4 odgovorov na “Tito je bil tudi uradno diktator”

 1. Kljub vsemu temu je del NAŠE zgodovine. Pa se danes ozrimo okoli. Koliko voditeljev držav lahko našteješ, ali pa kdorkoli, o katerih ne moreš povedati nič slabega? Redki so, če sploh.

  LP, CT

 2. Kako pa veš vse to? Si ga poznal in delal z njim?

 3. V zgodovini imamo dobre in slabe stvari. Če so zelo slabe (zločini proti človeštvu, množični poboji brez sojenja, diktature), potem jih ni dobro poveličevati, niti častiti njihovih nosilcev. K sreči smo sedaj del sodobne Evrope in prav pred kratkim je bila (skoraj) soglasno) sprejeta resolucija, ki obsoja vse totalitarne režime prejšnjega soletja (predvsem pa fašizem, nacizem in komunizem). Zanikanje najhujših grozot (holokavst) in objavljanje totalitarnih simbolov je v nekaterih državah celo kaznivo dejanje. Predvsem Nemčija je tako kar lepo opravila s svojo zgodovino in vso navlako pospravila tja, kamor spada…

 4. Kakor mi je znano, v Nemčiji skorajda ni družine, ki ne bi imela doma vsaj ene Hitlerjeve knjige. S tem misliš, da je “navlaka pospravljena tja kamor spada”? Na knjižne police?

  Sicer pa mi ni znano, da bi v Sloveniji kakorkoli častili ali poveličevali Tita. Vsekakor pa je pozitivno, da nam ostane v spominu – tako dobro kot slabo.

  LP,CT

Komentiraj

Vi ste prijavljeni objavi komentar.

Blog Stare vrednote – nove ideje | Zagotavlja SiOL | O Sistemu | Tema: Digg 3 Columns